Kilimler, evimizin her köşesine renk katacak ürünlerin en başta gelenlerindendir. Kilimler bizlere yumuşak dokusuyla sadece mekanlarımızı daha davetkar ve rahat hissettirmek dışında, aynı zamanda renk, desen ve malzeme yoluyla stilimizi de ifade etmek için bir fırsat sunuyor.

Kilim modelleri ve çeşitleri arasında bir çok farklılıklar mevcuttur. Bazı Kilim trendleri zamansızca şıkken, bazıları cesaret gerektirir, ancak hepsi evinizdeki zeminde özel, rahat ve ısınmaya yardımcı bir his yaratmak için hepimizin vazgeçilmezidir.

Evinizde Kilim, Halı değiştirmeyi düşünüyorsanız veya yeni bir halı satın almak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız blog yazısını dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. 

Doğru Alan Kilim veya Halı Seçimi


Alan halıları, zemin için bir sanat eseri olarak hareket etseler veya sadece diğer dekorasyon için tamamlayıcı bir arka plan sağlasalar bile, güçlü tasarım araçları olabilirler. İlk başta, Koyu kırmızı bir Türk halısına sahip odanın, sade bir sisal versiyonuyla değiştirilmesini veya Fas mozaik baskısının Fransız Aubusson'uyla değiştirilmesini hayal edin. Sadece bu tek bir değişiklikle, bir oda gelenekselden modern, klasikten çağdaşa veya sıradandan cesur hale gelebilir. Hangi alan halısının sizin için doğru olduğuna karar vermek, birkaç temel bilgilerin öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için halı satın alırken akılda tutmanız gereken tarzlar, tipler, desenler, boyutlar ve bakım gibi bazı faktörler hakkında sizlere detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

Kilimler, evlerimizdeki birçok yükü kaldırırlar. Örnek olarak kilimlerin üzerinde sık sık yürürüz, oynarız, sileriz, dökeriz. Ancak kilimler ayaklarımız için dolgu malzemesi ve rahatlık sağlamakla yetinmeyerek, tüm odanın görünümünü ve hissini değiştirirler. Kilimler, çocuklar, evcil hayvanlar ve ziyaretçiler de dahil olmak üzere çok fazla aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalırlar. Eskimiş ve yorgun görünen, lekelenen ve bazı durumlarda koku yaymaya başlayan bir kilim, zamanının ötesinde olan ve değiştirilmesi gereken bir kilimin veya halının işaretidir. Ya da belki de halıyı değiştirerek odaya yeni bir görünüm vermek istiyor olabilirsiniz. Bunları göz önünde bulundurarak sizlere halı satın alırken dikkat etmeniz gerekecek bir çok önemli detayı anlatacağız. 

Halı veya Kilim Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde oda tasarımı için bir çok moda stilleri mevcuttur.  Aydınlatma stilleri veya oda stilleri  gibi Kilim stillerinde geniş seçenekler bulunmaktadır. Kısacası odalar artık geleneksel İran halıları veya klasik Avrupa stilleri ile sınırlı değildir. Bu geleneksel seçeneklerin yanı sıra, cesur çiçek desenleri, güçlü geometrik şekiller ve basit jüt ve sisaller gibi modern ve çağdaş alternatifler de vardır.

Bir stil üzerinde karar vermeden önce, mevcut olan seçenekler hakkında bilgi edinmeniz ve odanızda hangi atmosferi yaratmak istediğinizi düşünmeniz önemlidir. Bir alan halısının odadaki her şeyle eşleşmesi gerekmez, ancak mevcut mobilyaların dokuları ve tonları ile çalışması gerekir.

Bir kilim seçerken doğal bir başlangıç noktası renktir. Açıkçası, hangi renkleri sevdiğinizi ve günün her saati yaşamak isteyeceğiniz renkleri düşünmeniz gerekiyor, ancak bu kadar değil. Kilimin rengi, odanın tonunu belirleyeceğinden önemli bir karardır.

Zaten mobilyalarınız varsa, farklı renklerin mevcut öğelerinizle nasıl çalışacağını düşünmeniz yeterli olacaktır. Çok renkli ve desenli odalar genellikle nötr tonlara veya tek bir renge sahip bir halı ile uyumluk sağlar. Mobilyalarınız yoksa, farklı halı renklerinin zemin, duvar ve tavan tonları ile nasıl duracağına bakmanız gerekiyor. Oda tasarımınızı yaparken halınızın öne çıkabileceğini göz önünde bulundurun, bu nedenle renkleri düşünürken yaratmak istediğiniz etkiyi düşünerek halı seçiminizi yapın.

Halı veya Kilim Desenleri, Boyutları

Herkes desenlerden hoşlanmaz, ancak mobilyalarınız ve duvarlarınız tüm düz renklerdeyse, desenli bir halı veya kilim gerçekten odanızı canlandırabilir. Benzer şekilde, desenli mobilyalarınız varsa, düz bir halının yere tutunma, sakinleştirici bir etkisi olabilir. Her şey dengeli olmalıdır; odanız zaten döşenmişse, halı seçmeden önce bunu dikkate alın. Ancak halı ilk alışveriş yaptığınız eşyalar arasındaysa, hangi desenin size uygun olduğunu düşünün. Göze çarpan bir şey mi yoksa biraz daha sade mi? Desenin odaya etkisi, renkleriyle yakından ilgilidir, bu nedenle ikisinin nasıl birlikte çalışacağını düşünün.

Odaya göre çok küçük olan bir halı, en yaygın dekorasyon hatalarından biridir. Ortalama boyutlu odalar için, halının kenarları ile oda duvarları arasında yaklaşık 10 ila 20 inç boş zemin olmalıdır. Odanın büyüklüğüne bağlı olarak, sekiz inçten yirmi dört inçe kadar düşebilirsiniz. Her durumda, halının odanın ortasında olduğundan ve halı ile duvar arasındaki mesafenin dört tarafında da aynı olduğundan emin olun.

Ayrıca, alanları tanımlamak için halılardan da yararlanabilirsiniz. Açık konsept bir mekana sahipseniz veya halıları katmanlamak istiyorsanız, kurallar biraz farklı olabilir. Vurgulamak istediğiniz alanı düşünün ve ona göre bir boyut seçin, ancak unutmayın, fazla küçük gitmek, fazla büyük gitmekten daha iyidir.


Kilim Malzemeleri ve Türleri

Yüksek Yığın veya Düşük Yığın Bir halı, kilim seçerken, hangi tür yığın istediğinizi düşünmek önemlidir: düşük, orta veya yüksek. Düşük yığın halılar genellikle yüksek yığın halılardan daha sağlamdır ve vakumlaması ve temizlemesi daha kolaydır. Ayrıca yüksek yığın halılardan daha ucuzdur. Uzun yığınlı halılar ise ayaklarınızın altında daha yumuşak ve lüks hissi verir, odaları daha sıcak ve davetkar hale getirebilir. Genel olarak, çok fazla insan trafiği olan bir oda, dhurrie veya kilim halı gibi düşük yığın halıdan yararlanacaktır, daha kalın bir halı ise çok fazla trafik almayan bir odada daha uzun süre dayanacaktır.

Halının yapıldığı malzeme, doğal lifli halılar veya sentetik halılar olsun, önemlidir. Doğal lifler, yün, ipek, pamuk, jüt veya bambu gibi malzemeleri içerir. Yün halılar genellikle daha yüksek kalitede ve daha pahalıdır, ancak yoğun trafik alanlarda iyi dayanırlar, ancak en azından ilk birkaç ay dökülmeye meyillidirler. Pamuktan yapılan halılar daha ucuzdur, rahat yerler için iyi bir seçenektir, ancak hızlı bir şekilde solma yaparlar ve leke tutucu değildirler.

Sentetik halılar popüler seçimler arasındadır ve polipropilen, naylon, polyester ve mikrofiber gibi malzemeleri içerir. Bu halılar genellikle solmaya karşı dirençlidir, temizlemesi kolaydır ve çok uygun fiyatlıdır. Yeni bir halıyla değiştirmeyi kolaylaştıran daha ucuzdurlar ve aileler ve evcil hayvan sahipleri için iyi bir alternatiftir.

Yaşam tarzı Yaşam tarzınız, sonunda hangi halıyı seçeceğinizde büyük bir belirleyici faktör olmalıdır. Evcil hayvanlarınız veya çocuklarınız varsa, yüksek havlı beyaz bir halı muhtemelen en iyi seçenek değildir. Halınızın çok fazla yıpranmayla karşılaşacağını bekliyorsanız, lekeleri maskeleyen bir desene sahip bir düz dokuma halıyı düşünmeye değer, çünkü daha kolay bakım ve temizlik sağlar. Öte yandan, bir konfor ve lüks hissi yaratmak istiyorsanız, düz bir dokuma halı işe yaramayabilir. Bunun yerine, daha yumuşak ve yüksek bir havlı bir şey isteyeceksiniz. Ancak, daha az bir havlıya sahip bir şeyden daha iyi dayanamayacağına dikkat edin.

Bakım Bir halı seçerken, bakımını yapmak için ne kadar çalışmaya istekli olduğunuz konusunda kendinize dürüst olun. Çoğu halı düzenli olarak vakumlanmalı ve döndürülmelidir. Düz dokuma halılar kolayca vakumlanabilir, ancak eski usül yöntemle dışarıda da çırpabilirsiniz. Yüksek havlı halılar daha zor temizlenir ve bazıları evde profesyonel olarak temizlenmelidir veya temizletilmelidir.

Hangi türü seçerseniz seçin, halı malzemesi ve altındaki zeminle uyumlu bir halı pedi kullanmayı unutmayın. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın ve kesinlikle lekelerin yerleşmesine izin vermeyin. Bu şeyleri yaparsanız, hangi türü seçerseniz seçin, aslında alan halınızı bozabilirsiniz.

Nereden Halı Alışverişi Yapmalı

Alan kilimleri, süpermarketlerden, halı mağazalarından, ev iyileştirme merkezlerinden, mağazalardan ve çevrimiçi olarak birçok yerde bulunabilir. Bir kilim satın alırken, nasıl hissettirdiğini ve nasıl yapıldığını görmek için kilim havına parmaklarınızı geçirme şansına sahip olmak güzel olsa da, satın alma şekli kişisel tercihinize bağlıdır.

Farklı türdeki kilimlere dokunmak, nasıl yapıldıkları ve malzemelerin nasıl hissettirdiği konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir, bu da sizin ve aileniz için mükemmel uyumlu bir alan kilimi seçme sürecinize yardımcı olabilir. Mağazalarda alan kilimlerine bakabilir ve daha sonra aynı kilimin çevrimiçi olarak mevcut olup olmadığını kontrol edip fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Buldumki.com'da bu özel fırsatları bulabilirsiniz. Halı kategorisinden aradığınız kilim, halı, paspas modellerin bulabilir, fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca farklı tedarikçilerin sunduğu fiyatları görebilirsiniz. Bununla sınırlı kalmayıp halı tedarikçilerinin sunduğu indirim kodu ve kampanyaları kullanarak alışverişlerinizi ucuza getirebilirsiniz. 

Bakarken acele etmeyin, seçilebilecek çok fazla seçenek olduğundan hepsine göz atın, çünkü bir alan kilimi birkaç yıl boyunca odanızın odak noktası olacaktır.